Nota 18 – Enregistraments a Mataró

El passat 20 de novembre de 2024 l’equip del Corpus vam anar a l’Associació de Persones Sordes del Maresme a Mataró. L’associació, fundada l’any 1979, compta amb una trajectòria molt llarga, així com també molts socis actius. Havent tantes activitats i moviment associatiu, des de l’equip vam decidir que era molt adient anar a fer-hi els enregistraments del Corpus.

A dia d’avui, a la base de dades hi ha enregistrades poques parelles de joves en comparació amb altres franges d’edat. Així i tot, a l’Associació de Persones Sordes del Maresme a Mataró hi ha un gran nombre de persones joves. Vam aprofitar per enregistrar-hi una parella de joves, una parella de mitjana edat i una parella d’edat avançada. Val a dir que, curiosament, tot i que la parella de joves havia anat a la mateixa escola, signaven de forma molt diferent. 

Els enregistraments van durar tot el dia. Pel matí vam enregistrar la parella jove; al migdia, la parella de mitjana edat i al vespre, la parella de persones d’edat avançada. En general, l’experiència de l’equip va ser molt positiva i interessant. Vam gaudir molt de la tasca dels enregistraments i vam estar molt còmodes a l’associació. 

Voldríem donar les gràcies a l’Associació de Persones Sordes del Maresme a Mataró per la confiança i la rebuda que ens van fer, deixant-nos enregistrar tot un dia sencer i fent-nos sentir còmodes en tot moment. Moltes gràcies de part de l’equip del Corpus. A continuació us ensenyem algunes fotografies que vam fer durant els enregistraments.

Nota 17- Enregistraments a Badalona

El diumenge 18 de febrer vam anar novament dos membres del grup del projecte, el David Falguera i jo mateixa, Delfina Aliaga, a fer enregistraments per al Corpus. Aquest cop, vam anar a l’associació de la Llar de Persones Sordes de Badalona, situada molt a prop de la ciutat de Barcelona. 

Com es pot veure a la pàgina web de l’associació, s’hi organitzen tot un ventall d’activitats per als socis, ja sigui setmanalment, bisetmanalment o mensualment. Hi ha inscrits un gran nombre de socis de totes les edats: joves, adults i persones grans. Així, des de l’equip vam decidir ampliar les dades del corpus amb aquests perfils tan diversos de l’associació. Com sempre, vam enregistrar parelles de socis segons la franja d’edat, una parella d’edat adulta i una de mitjana edat, que van escolaritzar-se a centres diferents. Afortunadament, també vam poder dur a terme els enregistraments d’una parella de joves, cosa que no havia estat possible des de feia força temps a associacions d’altres províncies de Catalunya.

Els enregistraments de les tres parelles van durar tot el dia del diumenge. Va ser una jornada molt compacta i esgotadora, però es van poder acabar de gravar per complet en un sol dia. Volem agrair de nou a la Llar de Persones Sordes de Badalona la seva participació. Tot seguit podeu veure algunes imatges fetes durant els enregistraments del diumenge.

Nota 16 – Enregistraments a Manresa

El passat mes d’octubre del 2022, el David Falguera i jo mateixa vam anar a l’associació de persones sordes de Manresa (Casa Social del Sord de Manresa i Comarques). Els seus orígens es remunten a l’any 1953 i, així, aquest any 2023 ja es compleixen 70 anys des de la seva fundació.

L’associació continua activa i amb socis inscrits, dels quals hem seleccionat un total de quatre per fer els enregistraments del Corpus. Dos d’ells són d’edat avançada, mentre que els altres dos, de mitjana edat. Malauradament, a dia d’avui no hi ha inscrit cap jove, però seguim en contacte amb l’associació per si més endavant se n’inscriuen poder enregistrar-los. Justament, una de les persones que hem enregistrat d’edat avançada és el president de l’associació de Manresa, que exerceix aquest càrrec des de fa ja molts anys, amb l’objectiu de promoure la integració i la inclusió del col·lectiu sord a la societat, així com d’oferir cursos de llengua de signes catalana.

Finalment, volem agrair a la Casa del Sord de Manresa i Comarques la seva participació. Ens varen obrir les seves portes un diumenge per poder anar a fer els enregistraments del Corpus.

Nota 15 – Tornem a enregistrar a l’Associació de Persones Sordes de Cambrils

Hola! El passat mes de novembre del 2021 el David Falguera i jo mateixa vam desplaçar-nos a l’Associació de Persones Sordes de Cambrils. No era la primera vegada que hi anàvem. Fa dos anys amb el Xavi Álvarez ja hi havíem anat per enregistrar dades de la parella d’edat adulta i la parella d’edat avançada. La parella de joves no es va poder filmar per falta de signants nadius. Fa poc ens van fer saber que hi havia una parella de signants sords que tenia una edat pròxima a l’edat de la parella de joves. Tots dos són nadius de l’LSC i els membres de la seva família també són sords signants. Amb els membres de l’equip del Corpus vam decidir que seria interessant tornar a anar a Cambrils per enregistrar-los. Vam concertar la cita en diumenge, però com que és el dia que precisament l’Associació tanca vam optar per fer els enregistraments a casa de la parella, de manera que tots vam estar molt còmodes. Va ser un plaer per a tots fer aquests enregistraments i va ser molt interessant. Volem felicitar la parella per aprofitar el dia de festa per ajudar-nos a avançar en el Projecte del Corpus.

Nota 14- De nou, enregistraments a l’Associació de Persones Sordes de Terrassa

El passat diumenge dia 14 de novembre del 2021 vam tornar a l’Associació de Persones Sordes de Terrassa (APESOTE). Fa més de cinc anys ja hi havíem estat fent enregistraments de les dues parelles de signants sords d’edat adulta i d’edat avançada però llavors no vam filmar la parella de joves perquè en aquells moments l’entitat no comptava amb els perfils de signants necessaris. Just abans de la pandèmia ens havíem posat en contacte amb APESOTE per fer aquests enregistraments però la pandèmia per la COVID va aturar les nostres previsions. Amb el retorn a les activitats vam aprofitar per reprendre els contactes i dos membres del nostre equip, el David Falguera i jo mateix, vam realitzar els enregistraments. El David Falguera era la primera vegada que assistia a les sessions d’elicitació i filmar les produccions dels dos joves sords va ser una experiència molt enriquidora. Volem felicitar APESOTE i la seva presidenta per obrir-nos les portes de l’associació i fer-nos sentir tan còmodes en aquesta segona visita a l’entitat.

Nota 13- Enregistraments a Vic

El passat mes d’octubre de l’any 2019, l’equip del projecte del Corpus de Referència de l’LSC vam visitar l’Agrupació de Persones Sordes de Vic i Comarca, fundada l’any 1972. D’entre la seixantena de socis, teníem la intenció d’entrevistar tres grups segons la franja d’edat; una parella del grup de joves, de mitjana edat i d’edat adulta. En aquesta visita, però, no vam poder dur a terme els enregistraments del grup de la franja d’edat jove, que es realitzaran més endavant. Les entrevistes a la parella de mitjana edat les va dur a terme la Delfina Aliaga. També vam comptar amb la cooperació del soci David Puigsallosas, que va facilitar la comunicació i la fluïdesa de les entrevistes amb la parella d’edat adulta. Les sessions d’enregistrament van ser molt exitoses. Per últim, voldríem agrair la col·laboració de l’Agrupació de Persones Sordes de Vic i Comarca, sense els quals aquestes sessions no haurien estat possibles.

Nota 12- Enregistraments a Cambrils

Al llarg del 2018 i el 2019 l’equip de treball del corpus de l’LSC vam realitzar dues visites a l’Associació de Persones Sordes de Cambrils (ASSORCAM) amb l’objectiu de realitzar entrevistes a persones de tres franges d’edat diferents. Aquesta associació es va fundar l’any 2009 i actualment té uns 30 socis aproximadament. L’any 2018 vam poder enregistrar un grup de persones de mitjana edat gràcies a Montserrat Fornés, secretaria general de l’associació, que va fer de mediadora. L’any 2019 vam tornar-hi i vam enregistrar un grup de persones de la franja d’edat més avançada, de nou amb l’ajuda de Montserrat Fornés qui va fer un cop més d’interlocutora amb els socis. Més endavant hi tornarem per enregistrar persones sordes de la franja d’edat més jove. Els enregistraments que vam realitzar a Cambrils van ser tot un èxit i volem agrair molt sincerament l’associació de Cambrils per haver col·laborat amb nosaltres!

Nota 11- Enregistraments al CERECUSOR

El mes de novembre de 2016 vàrem poder enregistrar a l’Associació Cerecusor, una entitat de Barcelona fundada l’any 1941. També vàrem poder gravar les tres parelles de signants gràcies a la col·laboració d’un membre de l’entitat, el Xavi Álvarez, que ens va fer no només d’intermediari, sinó també d’entrevistador. Des d’aquí els volem donar les gràcies, tant a ell, com a totes les associacions i persones de contacte que dediquen el seu temps al projecte. Sens dubte, la seva col·laboració no només és molt benvinguda, sinó de gran valor per a l’avenç del projecte.

Nota 10- Enregistraments al Casal de Sords de Barcelona

El mes de setembre de 2016 vam realitzar els enregistraments de les tres parelles de signants (joves, adults i grans) del Casal de Sords de Barcelona, una entitat situada al carrer Tamarit, que l’any 2016 va celebrar el seu centenari. Per a la selecció de signants que complissin els requisits necessaris (ser signant nadiu, franja d’edat, etc.) vam comptar amb la valuosa col·laboració de la Delfina Aliaga, que va fer d’intermediària i entrevistadora durant els enregistraments. Agraïm molt sincerament la seva dedicació en la tasca gens senzilla de quadrar els horaris de gravació.

Nota 9- Projecte de base de dades lexicogràfica de l’LSC

El 9 de febrer de 2016 ja teníem prou material enregistrat i anotat com per començar amb el segon gran projecte: la base de dades lexicogràfica de l’LSC. La primera tasca que ens vàrem proposar dins d’aquest segon projecte va ser la de fer un buidatge de tots els diccionaris generals, específics i altres materials existents en LSC. Vàrem fer un llistat de tots els signes que sortien al corpus, vàrem enllaçar cada un d’aquests signes amb un vídeo extret del mateix corpus, per obtenir una reproducció visual del signe. Un cop fet això, hem començat a buscar a quins materials d’LSC apareix cada un dels signes del llistat. Si el trobem en un diccionari, hi anotem la referència d’on surt. Si hi ha alguna variació respecte la imatge del signe del corpus que visualitzem, aleshores també ho anotem. Aquesta tasca encara no ha finalitzat, però està servint per a constatar que en moltes ocasions un mateix signe rep glosses diferents, i que en moltes altres ocasions una mateixa glossa fa referència a signes diferents, la qual cosa és normal, quan es treballa amb dues llengües diferents!